Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Typy dámské obuvi pro všechna roční období

2023-12-11

Rádi vyjadřujeme svou osobnost prostřednictvím stylingu, ve kterém hrají dámské boty důležitou roli. Nabízejí se v mnoha variantách, které zohledňují nejen povětrnostní podmínky, ale také náš individuální styl. Na výběr máme ležérní, elegantní i sportovní obuv. Navíc se často ukáže, že právě drobné nuance mezi jednotlivými modely jsou tím rozhodujícím faktorem, který rozhodne o koupi konkrétního páru. Prozkoumejte typy dámské obuvi pro každé roční období. Možná mezi nimi najdete řešení, kterému jste dosud nevěnovali pozornost?

3 typy dámských bot na jaro

Jaro je období, kdy se za okny začíná oteplovat. S radostí vyměníme tlusté zimní kabáty za tenké trenčkoty a holínky za méně stavěnou obuv. Zpočátku si nemůžeme dovolit sandály ani žabky, protože teplota není dostatečně vysoká.. Jaké typy dámských bot na jaro jsou v posledních letech trvale oblíbené? Níže jsou uvedeny modely, které se staly bestsellery.  

Dámské baleríny

Ženy po celém světě si nedovedou představit, že by v jejich šatníku chyběly tyto okouzlující a zároveň pohodlné boty. Mnoho z nás si je vybírá na svatby, protože nám umožňují strávit celou noc na tanečním parketu. Není divu, vždyť byly inspirovány taneční obuví z 18. století. Tehdejší baletky nosily baleríny, které vynikaly svou lehkostí, vzdušností a jemností. Navíc díky své promyšlené konstrukci neklouzaly z nohou. Na počátku 20. století prošly několika úpravami. Objevily se na přehlídce jednoho amerického módního návrháře a poté zažily boom. Vrcholem tohoto boomu byla 50. léta 20 století.Dámské baleríny tehdy nosily ženy, které si cenily pohodlí, jednoduchosti, volnosti a svobody.

Dámské mokasíny

Dámské mokasíny jsou boty inspirované pánským šatníkem, které byly postupem času upraveny pro potřeby dam. Vyznačují se dokonalým přilnutím k noze, které jde ruku v ruce s pohodlím a volností pohybu. Jsou elegantní, takže je můžete nosit i na formální příležitosti, včetně pracovních pohovorů. Jsou alternativou k jehlovým podpatkům, ve kterých se ne každá z nás cítí pohodlně. Mokasíny se svou silnější podrážkou odpovídají nejžhavějším trendům. Ačkoli si je většina lidí spojuje s indiánskou komunitou v Severní rice, jejich historie sahá až do starověkého Babylonu..

Spojili je dohromady mnoha způsoby. Mezi celebrity, které si tento typ obuvi obzvlášť oblíbily, patří Brigitte Bardot, Audrey Hepburn a princezna Diana.

Dámské sneakersy

Dámské tenisky jsou pohodlná sportovní obuv, která se stále častěji používá pro neformální i pracovní styling. Jejich název znamená tenisky. Prototyp vznikl v roce 1917 a na pozadí těžké obuvi na podpatku se docela vyjímal. Plátěné boty s ohebnou podrážkou vlastně nevydávaly při pohybu žádný zvuk. Tenisky propagoval v roce 1985 Michael Jordan..

Později se objevilo mnoho zajímavých ženských protějšků. 

Nejoblíbenější typy obuvi na léto

V létě projdou testem nezakryté typy obuvi, které zajišťují vynikající ventilaci nohou.. Když teplota přesáhne 30 stupňů Celsia, snažíme se odhalit tělo a používat vzdušné oblečení a obuv. Jaké modely volí polské ženy?  

  1. Dámské sandály

    Sandály dámské boty jsou považovány za extrémně lehkou obuv na léto a zaručují správnou termoregulaci. Jejich konstrukce je poměrně jednoduchá. Skládají se z podrážky a pásků/podpatků, které podpírají nohu. Byly velmi oblíbené ve starém Egyptě, Římě a Řecku, kde panovaly vysoké teploty. Původně se vyráběly z papyru a podrážky byly vyloženy korkem nebo dřevem. Zástupci nejbohatších společenských vrstev si dopřávali sandály z pozlacené kůže. Středověk byl obdobím, kdy byla ženská sexualita velmi kontrolována církví, a proto měly dámy zakázáno nosit boty s otevřenou špičkou. Věřilo se, že tento typ obuvi je mění v pokušitelky, které svádějí muže na špatnou cestu. Dámské sandály se vrátily v 19. století. Dnes se vyrábějí v mnoha zajímavých variantách - na ploché podrážce, podpatku i platformě.
  2. Dámské žabky

    Staří Řekové používali při divadelních představeních žabky neboli boty, které měly vpředu pouze řemínky, které podpíraly nohu. Herci často vystupovali v zaplněných amfiteátrech. Aby na ně všichni diváci viděli, nosili žabky. Tyto boty jsou pohodlné, protože rovnoměrně rozkládají váhu těla. Vyhýbají se tak bolesti nohou. Dnes se dámské žabky vyrábějí také s plochou podrážkou a podpatkem. Klíny však z módy nevyšly a stále mají velkou skupinu příznivců..
  3. Dámské espadrilky

    Espadrilky vznikly ve 12. století ve Španělsku Původně je nosili tamní rolníci pro své pohodlí při práci na poli. Na polích. Postupem času jejich pohodlí ocenily i ostatní společenské vrstvy. Jsou považovány za pohodlnou obuv na léto, která se díky pletenému materiálu, který pokrývá nárt, skvěle hodí do boho a rustikálního stylu. Prvky, které poskytují oporu noze, jsou vyrobeny z bavlny, lnu a kůže.

Nejlepší typy obuvi na podzim a zimu

Chladnější dny nás nutí nosit pevnější a teplejší obuv. Je pravda, že někdy jsou teploty o něco vyšší a dovolují nosit tenisky, ale každý z nás by měl mít v šatníku na zimu klasické typy bot. Budou se hodit, až napadne sníh a teploměr začne ukazovat záporné teploty. Kterým modelům se vyplatí věnovat zvláštní pozornost?

  1. Dámské boty

    Historie kozáků sahá až do 17. století. Původně je nosili vojáci. Postupem času si našly cestu k jezdectví. Původně se vyráběly z přírodní kůže. Byly ideální pro vojenské stavby, protože díky vysokému svršku usnadňovaly pohyb v těžko přístupném terénu. V Polsku nosili boty Sarmati. Oceňovali jejich pohodlí, trvanlivost a spolehlivost. Dámské boty se na trhu objevily relativně nedávno. Šedesátá léta 20. století byla dobou revoluce v mravech, kdy ženy začaly vstupovat do oblastí, které byly do té doby vyhrazeny mužům. Velký boom dámských bot však nastal v 90. letech 20. století. Od té doby je každou sezónu k dispozici mnoho zajímavých modelů této funkční obuvi.. 
  2. Dámské boty

    Boty dámské boty se poprvé objevily v 19. století. Jejich vysoký svršek byl vyhrnutý. Výrazné vázání těchto bot se skvěle hodilo k elegantním šatům, které se v té době nosily. Připomeňme si, že v 19. století si kalhoty dovolily nosit pouze rebelující umělkyně. Ve 30. letech 20. století se dámské boty opět dostaly do obliby. Každá dáma v té době vlastnila tyto boty ve dvou variantách. Denní verze se vyznačovala přítomností nízkého hranatého podpatku, zatímco večerní verze měla vyšší vyvýšení, díky němuž vypadala více okouzlující. Dnes se dámské boty stále více vyznačují plochou podrážkou, kterou si aktivní ženy oblíbily pro její funkčnost.

Typy elegantní dámské obuvi

Některé okolnosti vyžadují zvláštní nastavení. Svatba, křtiny, rande v restauraci nebo obchodní schůzka nás nutí nosit elegantní typy bot.. Jaké modely jsou k dispozici? Je vhodné nosit jehlové podpatky na každou událost? Jaké boty je mohou nahradit? 

  1. Dámské jehlové podpatky

    Podpatky původně vůbec nebyly vyhrazeny ženám. Ve starověku nosili vyvýšené boty řezníci, aby se neušpinili krví zabitých zvířat. Ve 30. letech 14. století se podpatky na platformě staly ochrannou známkou Kateřiny Medicejské.  Francouzská královna byla malá a chtěla si dodat důstojnost. V 15. století nosily vyvýšené boty ženy v Benátkách, které je používaly, aby si nenamočily šaty. Podpatky se vrátily v 19. století, ale tehdy se nacházely pod dlouhými šaty. Až v roce 1947 Christian Dior zkrátil dámské kreace a Roger Vivier k nim navrhl nápadné boty na vysokém podpatku.. 
  2. Dámské lodičky 

    Lodičky dámské původně odhalovaly podpatek a měly velmi minimalistický design, protože je nosilo služebnictvo.. Lidé, kteří pomáhali vést domácnost vyšších vrstev, se museli rychle pohybovat, a proto potřebovali pohodlné boty. Devatenácté století přineslo změny. Podpatky se tehdy stavěly nahoru. Moderní dámské lodičky neboli boty na nízkém podpatku navrhla ve 20. letech 20. století Coco Chanel. 
  3. Ženy - Lords 

    Dámské lordy připomínají mokasíny, ale na rozdíl od nich mají štíhlejší linii a silnější výřez v přední části. Zpočátku se s nimi zacházelo jako s pantoflemi. Nosili je bohatí jedinci v domácím prostředí. Za zmínku stojí, že lorňáky byly původně vyhrazeny mužům, teprve později se dostaly i do dámských šatníků.. 
  4. Dámské mokasíny 

    Dámské mokasíny jsou další elegantní obuví, která pochází z pánského šatníku. Velmi se podobají mokasínům, ale liší se v několika detailech. Na přední straně mají charakteristické střapce. Kromě toho se vyznačují pevnou podrážkou s podpatkem..

Znáte všechny názvy ležérní obuvi?

Některá jména bot jsou nám dobře známá, jiná nás překvapí. Obliba ležérní obuvi v posledních letech vzrostla. Prioritou je pro nás pohodlí. Chceme se v botách volně pohybovat. Mezi ležérní modely patří:

  • dámské tenisky, jehož historie byla popsána na začátku tohoto článku,
  • tenisky dámské patří ke šněrovací sportovní obuvi s gumovou podrážkou. Přestože vypadají jako tenisky, liší se tím, že mají vyšší svršek. Hlavní část obuvi je vyrobena z textilu. Poznávacím znamením dámských tenisek je gumová špička,
  • tenisky dámské původně nosili sportovci, kteří soutěžili na kurtech. Jejich základní část je vyrobena z textilu a podrážka z gumy. Dotyčné boty nemají žádný svršek a díky šněrování poskytují noze oporu a stabilitu..

Přečtěte si také:

Doporučeno pro vás

Soubory cookie používáme ke správnému fungování webových stránek, k nabízení sociálních funkcí, analýze návštěvnosti a provádění marketingových aktivit – jak ze strany nás, tak našich Důvěryhodných partnerů. Více informací naleznete v zásadách ochrany osobních údajů. Přijetím této zprávy souhlasíte s jejich uložením na váš počítač. Podmínky uložení nebo přístupu k nim můžete určit kliknutím na záložku „Konfigurace souhlasů“. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat vymazáním cookies z prohlížeče na koncovém zařízení.
Close
pixel