Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Jak vyčistit bílé tenisky? 10 účinných způsobů

2022-06-29

Bílé tenisky jsou hitem jarních/letních stylů. Hodí se téměř ke všem barvám. Můžete je kombinovat se světlými i tmavými prvky svého šatníku. Jsou základem mnoha outfitů, nejen těch ležérních! Ženy rády kombinují své oblíbené bílé tenisky s elegantními kalhotami a saky, a dokonce i se společenskými šaty. Tyto boty však mají jednu nevýhodu: jsou velmi náchylné na znečištění. Pokud se o ně správně nepečuje, rychle ztrácejí svůj půvab a již po jedné sezóně se stávají nepoužitelnými. Jak a čím čistit bílé tenisky? Známe jednoduché a účinné způsoby!

Čištění bílých tenisek nezbytný zákrok!

Začněme tím, že špinavé boty se nehodí k žádnému stylu. Ačkoli k ležérnímu stylu patří určitá nonšalance, pokud jde o střihy, barvy a potisky, špinavé nebo zažloutlé boty nejsou součástí žádného trendu. Nezapomeňte, že vaše boty jsou vaší vizitkou! Ať už se chystáte na pohovor s klientem, nebo na víkendové setkání s přáteli. Proto je důležité dbát na to, aby byly v co nejlepším stavu. Ačkoli to platí pro všechny typy obuvi bez ohledu na střih nebo barvu, světlé barvy patří k nejproblematičtějším. Bílé nebo béžové boty, i mírně špinavé, vypadají nevzhledně. Mohou účinně "zkazit" jakýkoli, i ten nejlépe naplánovaný styling.

Pravidelné čištění obuvi je důležité ještě z jednoho důvodu. Prodlužuje životnost obuvi. Pokud udržujete své boty čisté, vaše oblíbené dámské tenisky Náklady nesete více než jednu sezónu. Je to mnohem levnější a ekologičtější než kupovat nové na začátku každé sezóny.

Jak vyčistit bílé tenisky? Než začnete, zapamatujte si několik základních pravidel!

  • Nečekejte, až vaše bílé tenisky úplně zešednou! Snažte se pravidelně odstraňovat nečistoty z prachu nebo bláta. Tak je větší šance, že čištění bude mít požadovaný účinek.
  • Nikdy nesušte boty na slunci! Nezapomeňte, že pro boty není vhodné ani sušení na radiátoru. Mokré boty nechte uschnout samy na teplém a suchém místě. Dovnitř můžete vložit noviny stočené do klubíček, které z bot "vytáhnou" přebytečnou vlhkost.
  • Po odstranění nečistot chraňte obuv před vnějšími vlivy.
  • Věnujte pozornost způsobu skladování obuvi během podzimní/zimní sezóny. Zvažte nákup speciálních sáčků, které chrání bílé tenisky před usazováním prachu a mechanickým poškozením.

Způsoby čištění bílých tenisek

Bílé tenisky vypadají nejlépe hned po jejich zakoupení. Vypadají tak dobře, že máte chuť je nosit všude. Pak pokaždé, když jdete na procházku se psem nebo jedete veřejnou dopravou, ztratí svou neporušenou bělost a nevypadají tak atraktivně. Co můžete udělat, abyste tomu zabránili? Ať vypadají opět tak dobře jako v den, kdy jste si je poprvé oblékli! Je to možné? Zjistíte, že čištění bílých trenérů nemusí být drahé ani časově náročné. Existuje mnoho způsobů, jak vrátit bílým teniskám jejich původní krásu. Mnohé z nich jsou založeny na čisticích prostředcích a příslušenství, které lze nalézt téměř v každé domácnosti.

1. Čištění bílých trenérů sodou

Jak vyčistit bílé tenisky? Jedlá soda je nenahraditelná nejen v kuchyni! Můžete s ním čistit všechny druhy povrchů. Je ideální pro osvěžení bílé obuvi. Rozpusťte dvě polévkové lžíce jedlé sody ve sklenici vody a pomocí hadříku nebo starého zubního kartáčku naneste na povrch bot. Nechte boty 20-30 minut působit a otřete je vlhkým hadříkem, abyste odstranili zbytky směsi.

2. Pomůže zubní pasta vyčistit bílé tenisky?

Připravte si: zubní kartáček, misku s vodou a bílou zubní pastu. Navlhčete zubní kartáček, naneste zubní pastu a začněte jemně třít znečištěná místa. Tímto způsobem můžete vyčistit jak svršek, tak podrážku.

3. Čištění tenisky bělidlem

Vzhledem k tomu, že bělidlo je velmi silný čisticí prostředek, bude tato metoda fungovat pouze při čištění zažloutlých plastových podrážek. Připravte si tyčinky do uší nebo vatové tyčinky. Na znečištěnou gumu naneste malé množství bělidla a jemně ji rozetřete. Dávejte pozor, aby se na svrchní část nedostalo bělidlo.

4. Zvládne čisticí mléko silné znečištění chodidel?

Jako alternativu bělidla lze použít bílé čisticí mléko. Postupujte stejně jako při použití bělidla. To je dobrý způsob, jak odstranit nečistoty z gumové podrážky.

5. lze bílé tenisky prát v pračce?

Velmi znečištěnou obuv lze prát v pračce. Nezapomeňte však tento postup neopakovat příliš často, protože by se boty mohly rozlepit a ztratit svůj původní tvar. Jak prát bílé tenisky? Vyberte si správný program. Boty perte při nízké teplotě (max. 30 stupňů Celsia) bez odstřeďování. Před vložením do pračky vyjměte tkaničky a vyčistěte je ručně, např. stejným práškem, který jste použili na praní bot, nebo jiným šetrným pracím prostředkem. Po vyprání boty co nejdříve vyndejte z pračky a nechte je uschnout.

6. Čištění bílých tenisek dětským pudrem

Čím jiným čistit bílé tenisky? Dětský pudr je nezjevný čistič bot. Nasypte dvě nebo tři polévkové lžíce dětského pudru do sklenice vody a důkladně promíchejte. Směs naneste na znečištěnou obuv (svršek i podrážku) pomocí hadříku nebo starého zubního kartáčku. Přebytečné množství setřete vlhkým hadříkem a nechte zaschnout.

7. Dokáže prostředek na mytí nádobí odstranit silnou špínu z bot?

K čištění bílých tenisek použijte prostředek na mytí nádobí neutrální barvy. Materiál navlhčete, naneste na něj několik kapek tekutiny a rozetřete měkkým kartáčem nebo houbou. Odstraňte pěnu vlhkým hadříkem a nechte boty uschnout.

8. čištění bílých tenisek šedým mýdlem

Šedé mýdlo je jedním z nejbezpečnějších mycích prostředků. Připravte si misku s vodou a měkký kartáč. Navlhčete kartáč, naneste na něj mýdlo a jemně třete, dokud se nenapění. Tímto způsobem můžete vyčistit jak svršek, tak podrážku.

9. čištění bílých tenisek odstraňovačem make-upu

Jak vyčistit žluté skvrny na bílých teniskách? Lehce znečištěná nebo zažloutlá chodidla můžete vyčistit stejným přípravkem, který používáte k odstranění make-upu. Tuto metodu můžete použít také k čištění svršků, pokud jsou vaše boty vyrobeny z ekologické kůže.

10. čištění bílých tenisek pomocí specializovaných přípravků

Jak vyčistit bílé tenisky, pokud se bojíte, že by je domácí metody mohly poškodit? Na trhu je mnoho profesionálních čističů obuvi v tekuté, pastovité nebo pěnové formě. Než začnete boty čistit, přečtěte si návod k použití každého přípravku, abyste se ujistili, že jej používáte správně. Ujistěte se také, pro jaký materiál a část obuvi je výrobek určen. V kamenných i internetových obchodech najdete výrobky pro každý typ obuvi, od přírodní a ekologické kůže až po textil.

Jak vyčistit bílé tenisky od žlutých skvrn?

Největší noční můrou milovníků bílé obuvi jsou nevzhledné žluté skvrny. Odkud pocházejí? Mohou být důsledkem nesprávného čištění nebo sušení. Pokud se objevily na vašich oblíbených teniskách, neznamená to, že byste boty měli jen tak vyhodit. Můžete se jich zbavit pomocí domácích prostředků uvedených v předchozích odstavcích.

Jak čistit bílé kožené tenisky?

Přírodní kůže je materiál, který vyžaduje náležitou péči. Případné stopy bahna nebo soli je třeba co nejrychleji odstranit. Na nově vzniklou špínu postačí měkký vlhký hadřík nebo vlhčené ubrousky namočené v jemném čisticím prostředku. Na mírně starší nečistoty použijte profesionální čističe obuvi. Mějte však na paměti, že některé skvrny může být obtížné nebo nemožné odstranit.

Bílé textilní tenisky Jak je bezpečně vyčistit?

Zajímá vás, jak budou vaše oblíbené látkové tenisky vypadat po vyčištění? Pokud zvolíte některou z výše uvedených metod, pravděpodobně rychle získají svůj původní odstín. K čištění textilních trenažérů můžete použít profesionální čisticí prostředky nebo domácí metody. Jedním z nejbezpečnějších způsobů je mokré čištění pomocí jedlé sody nebo šedého mýdla. To je pro ty, kteří se bojí, že by se jejich oblíbené boty po čištění mohly poškodit.

Čím NE čistit bílé tenisky?

Než se pustíte do čištění svých oblíbených bílých tenisek, ujistěte se, že nepoškodíte materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Tenisky z přírodní kůže potřebují trochu jiné ošetření, tenisky z ekologické kůže potřebují jiné ošetření a tenisky z textilu potřebují jiné ošetření. Bez ohledu na to, z čeho jsou boty vyrobeny, nepoužívejte ostré předměty, jako jsou kartáče s tvrdými štětinami, které by mohly způsobit nevratné poškození.

Přečtěte si také:

Doporučeno pro vás

pixel