Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Jak vysušit promočené boty?

2022-06-28

Jak mohu boty vysušit? Čemu je nejlepší se vyhnout?

Déšť, sníh nebo dokonce ranní rosa způsobují, že vnitřní strana našich bot je vlhká. Když se nám to stane, často začneme zoufale hledat pomoc u všech dostupných zdrojů tepla v domě. Radiátor, elektrické topení, fén nebo ventilátor se zdají být skvělým nápadem. Bohužel jsou tato zařízení stejně špatným řešením situace jako trouba nebo mikrovlnná trouba. Poskytují příliš silný tepelný proud, který není neutrální k materiálu a tvaru obuvi. Poškození obuvi pak způsobuje agresivní sušení, nikoli samotné namočení. I ty nejodolnější boty se mohou v důsledku dlouhodobého kontaktu s radiátorem zbarvit a ztratit svůj tvar. Stačí jeden večer, aby podrážky popraskaly a švy ztratily pružnost. Promočené boty je mnohem lepší sušit na vzduchu. Nicméně i po několika hodinách sušení na slunném balkoně nebo terase mohou být naše oblíbené boty stále vlhké. Jak tedy sušit boty uvnitř?

Jak mohu sušit boty uvnitř?

Tento proces bychom měli začít šněrováním, pokud je problém se zavázanými botami. Díky tomu budeme mít jistotu, že vyschnou po celé své ploše. Aby si namočená kožená obuv udržela svůj tvar, měla by být navíc něčím vyplněna. K tomuto účelu se nejlépe hodí noviny. Nejenže dobře utáhnou horní část, ale také absorbují vlhkost. To je důležité zejména v případě namočené semišové obuvi, která se může během sušení snadno srazit. Důležité je, že při použití této metody je nejlepší vyhnout se používání barevných nebo lakovaných novin, protože existuje vysoké riziko, že by mohly obarvit vnitřní stranu boty. Dalšími materiály, které se vyznačují stejně dobrými hygroskopickými vlastnostmi, jsou rýže a toaletní papír. Stejně jako v případě novin dobře absorbují přebytečnou vlhkost z obuvi. Nezapomeňte však tyto výplně pravidelně měnit. Nejlépe každé 2-3 hodiny..

Jak zachránit promočené semišové boty?

Pokud máte kožené boty nebo namočené semišové boty, je dobré do nich během schnutí občas vetřít trochu ricinového oleje. Tato látka je velmi účinným prostředkem pro péči o kožené zboží. Stojí pár korun a rozhodně pomáhá udržet koženou obuv v co nejlepším stavu. Především pomáhá změkčovat kůži a chrání obuv před vlhkostí a nepříznivými účinky soli v zimě. Navíc zabraňuje mačkání a praskání kůže. Při sušení bot je velmi dobrým nápadem, jak je udržet v kondici, vložit do nich prázdnou láhev od minerální vody. Tím zabráníte ohýbání svršku a vzniku trvalých záhybů.

Způsoby, jak si namočit boty

Už víme, jak sušit boty uvnitř. Zbývá rozhodnout, kde to nejlépe udělat. Můžeme využít terasu, balkon nebo zahradu. Nezapomeňte však boty nevystavovat přímému slunečnímu záření. Nejenže se tvar obuvi může vlivem slunečního záření narušit, ale můžeme také získat ošklivé "vzory" v podobě změny barvy nebo nažloutlých skvrn. Nejlepším řešením je ponechat boty na suchém a teplém místě, mimo dosah radiátoru nebo přímého slunečního světla. Nejbezpečnější podmínky pro sušení obuvi jsou pokojová teplota.   Zejména v létě můžeme využít příznivých povětrnostních podmínek a vysušit promočenou koženou obuv. Tento způsob sušení sice trvá déle než například sušení v sušičce nebo na radiátoru, ale nemusíme se obávat změny tvaru obuvi.

Kromě toho se můžeme postarat o to, aby naše boty zůstaly v kondici, a to pomocí speciálních věšáků na boty. Věšák na boty je druh sušáku, který má speciálně tvarovaná ramena, na něž můžeme umístit těla bot tak, aby stabilně visela ve vzpřímené poloze. Díky tomu zajistíme botám správné odvětrávání a postaráme se o jejich nezměněný tvar.   Věšáky na boty jsou také velmi dobrým nápadem pro ukládání bot. Dávají nám možnost udržovat naše oblíbené páry bot v dobrém stavu. Stabilní umístění na ramínkách znamená, že se boty nepoškodí. Navíc nezabírají mnoho místa ve skříni a také nedělají nepořádek na chodbě našeho domu nebo bytu.

Přečtěte si také:

Doporučeno pro vás

Soubory cookie používáme ke správnému fungování webových stránek, k nabízení sociálních funkcí, analýze návštěvnosti a provádění marketingových aktivit – jak ze strany nás, tak našich Důvěryhodných partnerů. Více informací naleznete v zásadách ochrany osobních údajů. Přijetím této zprávy souhlasíte s jejich uložením na váš počítač. Podmínky uložení nebo přístupu k nim můžete určit kliknutím na záložku „Konfigurace souhlasů“. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat vymazáním cookies z prohlížeče na koncovém zařízení.
Close
pixel