Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Způsoby, jak se zbavit skvrn na botách

2022-06-27

Sundáváte si po dlouhém dni nové boty a čeká vás nepříjemné překvapení v podobě potřísněných nohou nebo ponožek? Většina z nás se s tímto problémem alespoň jednou v životě setkala. Je to poměrně častý jev a nemusí nutně znamenat špatnou kvalitu obuvi. Naštěstí existují triky na barvení bot, které se snadno používají. Co můžete udělat pro to, aby vaše boty nezanechávaly tmavé nebo barevné skvrny?

Proč se boty barví?

Při výrobě obuvi se používají různá barviva, a to jak na syntetické, tak na přírodní materiály, jako je kůže, nubuk nebo semiš. Stává se, že při kontaktu s vlhkostí barva zanechává skvrny na ponožkách nebo bosých nohách. Problém se může objevit již po několika desítkách minut nošení bot a zesiluje se, když v nich chodíte celý den, zejména při vysokých teplotách. Není to překvapivé - noha se potí a barviva se uvolňují. Někdy nás sice překvapí, že drahé kožené boty barví ponožky, ale nemusí to být známka jejich špatné kvality. Ani to není důvod ke stížnostem. Existují způsoby, jak se vypořádat s odbarvenými botami, které lze úspěšně aplikovat doma.

Domácí metody barvení obuvi

Pokud se jedná o boty z látky, jako jsou sportovní boty, tenisky nebo tenisky, které barví, a zároveň se nemusíme bát, že se rozpadnou, můžeme je prát v pračce. Tím se přebytečné barvivo rozpustí a nezanechá skvrny. Obarvenou látkovou obuv můžete také namočit do mísy s mýdlovou vodou a počkat, až voda změní barvu. Poté boty důkladně opláchněte. Dalším krokem je jejich ponoření do roztoku asi tří litrů vody, půl sklenice octa a dvou lžic soli. Toto opláchnutí zabrání uvolnění barvy obuvi.

Ocet na barvení bot

To nejsou všechny způsoby, jak ošetřit barvení bot pomocí octa. Jak se ukázalo, tato složka je ideální nejen pro ekologický úklid domu. Je skvělý na čištění a dezinfekci povrchů, ale také na opravu věcí. Pokud vám tedy nové kožené boty obarví ponožky nebo tenisky a zanechají na nohou barevné skvrny, namočte suchý hadřík do octa a několikrát jím otřete vnitřní stranu svršku. Proveďte to na balkoně nebo si poté dejte boty za okno, protože zápach octa je poměrně silný. Abyste se ho zbavili, můžete boty vyprat. Pokud to není možné, jako v případě kožené nebo semišové obuvi, je třeba použít jiný způsob. Pro neutralizaci zápachu octa vložte do boty hadřík nebo srolované noviny namočené v oblíbeném esenciálním oleji a nechte je tam například přes noc

Sprej na vlasy pro barvení bot

Jednou z nejjednodušších a nejsnadnějších metod je použití laku na vlasy. Díky svým vlastnostem lak na vlasy fixuje a chrání nejen složitě upravený účes. Stejný účinek to bude mít i na materiál používaný k výrobě obuvi. Stačí jej nastříkat na barvené boty a počkat asi půl hodiny, aby se vytvořila ochranná vrstva, která chrání látku nebo kůži. Vzhledem k tomu, že výsledný film je jemný a poměrně rychle se stírá, je nutné celý postup pravidelně opakovat. Můžete jej použít na barevné i černé boty bez obav, že je lak odbarví

Co dalšího bude účinné pro barvení bot?

Domácí prostředky na barvení bot jsou velmi účinné, ale v některých případech mohou selhat. To se stává například tehdy, když je barva velmi intenzivní nebo když je materiál, ze kterého jsou boty vyrobeny, velmi jemný a my se obáváme, že ho ocet poškodí. V této situaci se vyplatí sáhnout po profesionálních přípravcích na barvení obuvi. Chemické látky obsažené ve specializovaných přípravcích impregnují obuv zevnitř a materiál přestane uvolňovat barvu. Důležité je zvolit přípravek určený pro konkrétní materiál - látku, kůži, semiš nebo nubuk. Přípravky proti barvení jsou bezbarvé, takže je lze použít na obuv různých barev. Někdy také stačí vyměnit samotné vložky - může se totiž ukázat, že jsou jedinou příčinou skvrn na chodidlech a ponožkách.

Přečtěte si také:

Doporučeno pro vás

pixel